Monday, November 21, 2011

Tarkvara- ja sisulitsentsid

FreeBSD litsents on saadud BSD litsentsi lihtsustamisel, eemaldades reklaami ja muud BSD litsentsi piiravad klauslid. Seda vaba tarkvara litsentsi loetakse ühilduvaks GNU GPL litsentsiga.
FreeBSD litsentsi näol on tegemist vaba tarkvara nn. mitte-copyleft litsentsiga, mis tähendab, et FreeBSD litsentsiga tarkvara koodi võib kasutada ka piiratud õigustega või äritarkvara loomiseks.
Selle litsentsi eripära tuleneb tema äärmisest lihtsusest kuna tarkvara kasutust sätestab ainult kaks punkti, mille sisuks on, et FreeBSD litsents lubab tarkvara ja selle lähtekoodi kasutamist mis tahes eesmärgil muudetuna või mitte kui säilitatakse või taasesitatakse copyright märge ja igasuguste garantiide puudumise teade.
Litsents jätab koodiloojate otsustada kas nad soovivad koos tarkvaraga levitada selle lähtekoodi või mitte. Litsents sobib hästi tarkvara arendajatele, kes tahavad oma töö eest raha teenida. Litsents on mõeldud soodustamaks loodud tarkvara kommerts kasutusse võtmist kuna ei sea sellele mingeid piiranguid. FreeBSD litsents sobib hästi programmeerijatele, kes soovivad keskenduda tarkvara arendamisele ja ei taha tegeleda juriidiliste nüanssidega, mis võiksid piirata loodud tarkvara mis tahes moel kasutamist.
FreeBSD litsentsiga vaba tarkvara sobib kasutatamiseks pikaajalistes uurimus või arendusprojektides, mille arenduskeskkond on ajas muutuv ja soovitakse hoida sellega seotud kulud nulli lähedased ning kui soovitakse jätta avatuks võimalus loodud tulemuse juriidiliselt lihtsaks kasutamiseks ärieesmärkidel tulevikus.
FreeBSD litsentsi põhiliseks erinevuseks võrreldes GPL litsentsiga, mis on eelkõige mõeldud avatud koodiga tarkvara kaitsmiseks äritarkvarana kasutusele võtmise eest, on võimalikult minimaalsete piirangute seadmine tarkvara edasisel kasutamisel. See võimaldab FreeBSD litsentsiga tarkvaral jääda avatud koodiga tarkvaraks või kasutada seda arendatava äritarkvara kosseisus vastavalt arendajate vajadustele.

No comments:

Post a Comment