Monday, October 10, 2011

Blogimise motiivid


Igal blogijal on tõenäoliselt oma põhjus ajaveebi pidada, samas võib leida palju sarnase motiiviga blogijaid. Allpool toon mõned näited.

Üks levinud motiive on kokkamine ja retseptide jagamine. Kokkama või  Ise tehtud. Hästi tehtud. Olen tegelikult seda laadi kirjutisi aegajalt juhtunud internetist lugema, kuid pole kunagi mõelnud selle peale, et tegemist tüüpilise ajaveebiga.

Oma koduse Eesti mätta otsast vaadates tuleb koheselt ette veel kaks motiivi ajaveebi pidamiseks.
Esiteks Poliitika ajamine. Tallinna linnapea blogi | Eesti loetuim poliitblogi – isegi blogi nime kasutatakse poliitika ajamiseks.
Teisena meenub kuulsuse ja tähelepanu vajadus Inno ja Irja Tähismaa blogi kus sarjatakse Valitsust või muidu tuntud tegelasi.

Eriala blogid, kus vastava ala spetsid omavad väljundit peas ringikeerlevatele mõtetele. Enamasti räägitakse teemadel, mis pakuvad eelkõige huvi sama erialaga tegelevatele inimestele, kuid tihti vaadeldkse ka ühiskonnas toimuvaid protsesse läbi eriala prisma, näiteks

Või lausa firmade endi blogid eks ikka selleks, et oma teenuseid promoda, näiteks Elioni Digitark või PHOTOPOINTI – AJAVEEB.
Muidugi leiab seda tüüpi blogidest lisaks otsesele promole nii tarka nõuannet kui ka arvamusliidrite hinnanguid uutele toodetele.

Üheks omanäoliseks motivaatoiks on soov võidelda blogi abil ühiskonnale probleeme tekitavate pahedega, näiteks alkoholi kättesaadavuse piiramise eesmärgil peetakse Alkoholireklaamivalve Blogi mis valvekoerane reageerib alkoholitootjate igale katsele hiilida alkohoolsete jookide promomisel seaduse hallidel aladel.

Lõpetuseks toon ühe blogimise motiivina välja soovi läbida kursust „Sotsiaalne tarkvara ja võrgukogukonnad“. Võib oletada, et kui uurida meilt, üliõpilastelt, täpsemalt käesoleva ajaveebi pidamise motiive, siis saame hulga erinevaid vastuseid, alates ainepunktide teenimisest või sotsiaalvõrgustike kohta uute teadmiste omandamisest kuni soovini omi mõtteid jagada või lihtsalt katsetada lahedat teenust internetis.

No comments:

Post a Comment