Sunday, December 11, 2011

Juhtumid manipulatsioonide ja pettuste vallast

Mulle on alati meeldinud uued versioonid Nigeeria kirjadest. Muidugi olen ma teadlik petuskeemist ja isegi veid hämmeldunud kuuldes, et seda sorti asjad ikka veel toimivad.
Minu jaoks üks kõige lahedaimaid lugusid oli järgmine:
Kiri Nigeeriast  teatas, et nende kosmoseagentuur tegi 90-te alguses koostööd Nõukogude Liidu vastavate institutsioonidega ja saatis ülesse oma kosmonaudi. Seoses NL-i lagunemisega aga juhtus nii, et Nigeeria kosmonaut olevat jäänud maalähedasele orbiidile salajasesse vene  päritolu Saljut kosmosejaama. Aastatega on kogunenud väga kopsakas palgaraha ning nüüd tuleks sugulaste palvel kosmoses veedetud neljateist aasta eest saadud palk mingitviisi välja võtta ja seltsimees kosmonaut maale tagasi tuua teenitud 15 miljoni dollari abil. Siin vajataksegi abi kirja saajalt, et väike sahkermahker skeem käima ajada ja raha sõbralikult vastavalt nähtud vaevale 80/20 laiali jagada, konksuks nagu alati on aga puuduolev "väike" summa, mis on vajalik sedavõrd raske finantstehingu korraldamiseks.

Teise manipulatsiooni võib ka naljakate kilda lahterdada, kuigi see oleks vägagi lihtsalt võinud ka meie peret otseselt puudutada.
Mäletatavasti "ärandati" omal ajal hanza.neti leht ja paluti klientidel oma paroolikaardi paroolid sisestada. Skeem oli iseenesest järgmine: petturite poolt kasutatav ründeprogramm kasutas ära mõnesid Windowsi turvaauke ning suunas meie koduse arvuti internetipanga asemel petturite poolt loodud võltsleheküljele, mis matkis oma kujunduselt internetipanka. Meid päästis petturite soov pisut nalja visata, sest liba hanza.net lehelt vaatas vastu kena telefoniteenindaja pisut tavapärasest suuremate kõrvadega - noh umbes nii nagu haldjaprintsessil mõnes muinasjutus. Kuigi võrdlus printsessiga võib olla ka veidi kohatu, sest printsesse ei sobi pildistada kui nende naeratusest juhtub  puuduma üks esihammas.

Möödunud nädalal avaldatud Tartlaste sajandi küberkuritegu.
Ka sellel juhul oli tegemist küllaltki lihtsa ideega: kleepida üle küberruumis asuvad reklaamid oma reklaamidega ja tekitada suures mahus vaatamisi. Samas oli selle skeemi ülesehitus tehniliselt siiski palju keerulisem kui eelpool kirjeldatud kuna sisaldas endas otsingutulemuste ja klikkide hõivamist.
Seegi skeem kasutas ära interneti kasutajate rumalust hirmutades pornosaidi külastajat suure ohuga kui viimane, ei lae koheselt viirusetõrjeprogrammi. Mida väidetavalt ka miljonid kasutajad tegid, andes niimoodi kontrolli oma arvuti üle kuritegeliku jõugu käsutusse.  

No comments:

Post a Comment